Zoeken

89,99
Kleur
Maat
99,99
Kleur
Maat
89,99
Kleur
Maat
Steve Madden
139,99
Steve Madden
139,99
Kleur
Maat
Bronx
189,99
Kleur
Maat
69,99
Kleur
Maat
28,99
Kleur
Maat
Lazamani
79,99
Lazamani
79,99
Kleur
Maat
99,99
Kleur
Maat
Vegan
149,99
Kleur
Maat
49,99
Kleur
Maat
199,99
Kleur
Maat
adidas
119,99
Kleur
Maat
99,99
Kleur
Maat
89,99
Kleur
Maat
Happy Socks
11,99
Happy Socks
11,99
Kleur
Maat
69,99
Kleur
Maat
189,99
Kleur
Maat
Havaianas
26,99
Kleur
Maat
Guess
114,99
Kleur
Maat
129,99
Kleur
Maat
Hot Potatoes
44,99
Hot Potatoes
44,99
Kleur
Maat
119,99
Kleur
Maat
119,99
Kleur
Maat

Alles over adidas schoenen en sneakers

adidas is een sportartikelen producent uit Herzogenaurach (Duitsland) en bekend door de merken adidas, Reebok en TaylorMade. adidas is opgericht in 1949 en telt meer dan 55.000 medewerkers. Het bedrijf draait jaarlijks een omzet van ca. 15 miljard euro. Sinds 17 november 1995 staat het bedrijf genoteerd aan de Duitse beurs (DAX) en is, na Nike, de grootste sportartikelen producent ter wereld. 

Hoe is ADIDAS ontstaan? 

Begin 1920 starten de broers Dassler met de productie van sportschoenen in de bijkeuken van hun moeder. Doel was en is een schoen te leveren die optimaal aansluit op de voet van sporters. Al vanaf het begin was er zo nu en dan strijd tussen de twee broers. De een Rudolf, was meer zakenman terwijl de ander, Adolf, meer gevoel had voor productie en design. 
Bekend werden de Dassler schoenen in 1928 toen deze voor het eerst te zien waren tijdens de olympische spelen bij het onderdeel atletiek. Midden jaren 30 werden daarop verschillende modellen geproduceerd toegespitst op verschillende sporten. Opvallend hierbij is de winst van vier keer goud voor Jesse Owens in 1936. Dit was de tijd waarop Adolf Hitler propaganda maakt voor zijn partij en de zogenoemd Arische sporters. Als deze verliezen van afro Amerikaan Owens weigert Hitler hem de hand te schudden tijdens de prijsuitreiking.

 

 

Na de tweede wereldoorlog gingen beide broers een andere kant op. Rudolf Dassler richtte in 1948 het bedrijf Puma op en werd daarmee één van de grootste concurrenten van broer Adolf. 
Het huidige adidas werd op 18 augustus 1949 door Adolf Dassler opgericht. Het is een samentrekking van zijn koosnaam “Adi” en de eerste drie letter van zijn achternaam. Hij ontwikkelde onder andere de voetbalschoenen voor het Duitse voetbalelftal die er in 1954 in Zwitersland wereldkampioen mee werden. 
Naast voetbal artikelen ging adidas zich ook op andere sportartikelen richten. Dit werd versterkt door in 1967 een samenwerking aan te gaan met het Franse kledingmerk Le Coq Sportif. 
Toen Adolf Dassler in 1978 overleed werd het bedrijf, op dat moment wereldleider in sportartikelen, door zijn familie overgenomen. Zij verplaatsten de productie veelal naar lage loonlanden waardoor het bedrijf midden jaren 80 in de problemen raakt. Het bedrijf heeft dan geen andere keus en laat investeerders van buitenaf toe tot het bedrijf. 
Op 7 juli 1990 verkocht de familie 80 procent van hun aandelen aan de Franse ondernemer Bernard Tapie voor 1,6 miljard Franse francs omgerekend ongeveer 245 miljoen euro. 


Tijdlijn 

Wat gebeurde er door de jaren heen bij adidas? 

1920: Adolf en Rudolf Dassler beginnen met de productie van sportschoenen 
1924: Oprichting van “Gebrüder Dassler Schuhfabrik” in Herzogenaurach Duitsland 
1925: Productie van de eerste schoen alleen voor voetbal en de eerste hardloopschoen 
1931: Productie van de eerste tennisschoenen 
1946: Nieuwe start van productie na de tweede wereldoorlog 
1948: Rudolf Dassler stapt uit het bedrijf en richt zijn eigen bedrijf Puma op 
1949: De bekende drie adidas strepen worden merkrechtelijk vastgelegd 
1952: adidas ontwikkelt de eerste sporttassen 
1954: Voetbalschoenen met schroefbare noppen helpen het Duitse nationaal elftal aan het wereldkampioenschap in 1954

1957: Nieuwe ontwikkeling van schoenen voor het sprinten 
1963: De eerste adidas ballen komen op de markt 
1967: Kleding wordt aan het assortiment toegevoegd 
1974: De eerste adidas tennisrackets vinden hun weg naar de markt 
1976: Ontwikkeling van de eerste wintersport producten en overname van sportartikelen producten Erima 
1978: Adolf Dassler komt te overlijden 
1986: Eerste voetbalschoen uit synthetisch materiaal komt op de markt 
1987: Horst Dassler, die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen, komt te overlijden 
1989: adidas wordt een “Aktiengesellschaft” vergelijkbaar met het Naamloze Vennootschap in Nederland. 
1990: Het bedrijf wordt verkocht aan ondernemer Bernard Tapie 
1994: Verkoop aan Robert Louis-Dreufus 
1995: Adidas gaat naar de beurs 
1997: Overname door Salomon Groep – adidas heet vanaf nu adidas-Salomon 
2005: Verkoop van Salomon en Erima alsmede de overname de Amerikaanse concurrent Reebok 
2007: Verkoop van de eerste lacrosse artikelen 
2011: adidas opent nieuw hoofdkantoor genaamd “Laces” (schoenveters) in Herzogenaurach 
2013: Opening van één van ’s werelds grootste logistieke centra in Niedersachsenpark (Duitsland) 
2015: adidas wordt lid van Bündnis für Nachhatlige Textilien (verbond voor duurzame textielen) met als doel de werkomstandigheden in productielanden te verbeteren. 


De adidas groep

Tegenwoordig behoren de volgende merken tot de adidas groep: 

I. adidas 
Hoofdkantoor: Herzogenaurach te Duitsland 
adidas Sport Performance > Sportschoenen en kleding 

adidas Sport Heritage > Retro Lifestyle merk 
adidas Sport Style > Mode 

II. Reebok 
Hoofdkantoor: Canton te Amerika 
CCM Hockey > IJshockey en skate artikelen 

III. TaylorMade ADIDAS Golf 
Hoofdkantoor: Carlsbad te Amerika 
TaylorMade > Golfclubs en accessoires 
ADIDAS Golf > Golfschoenen en kleding 
Ashworth 
Adams Golf 

Het bestuur van het bedrijf wordt gedaan door de Duitsers Roland Auschel en Herbert Hainer, de amerikanen Glenn Bennet en Eric Liedtke en de nieuw zeelander Robin J. Stalker. Verder heeft adidas nog kantoren in Panama, Hong Kong en ook Nederland (Amsterdam). 


Het adidas logo 

Iedereen kent het adidas logo natuurlijk met de drie strepen, maar daarnaast is er ook nog het logo met de drie bladeren. Het logo met bladeren kreeg begin jaren 90 zijn bekendheid door reclame van zangeres Madonna en later David Beckham en Jelen Issinbajewa. Daarvoor had de band runDMC in 1986 een hit met het lied “My adidas” waardoor de adidas superstar erg geliefd werd in de rapscene. Later volgde de band Korn die in adidas trainingspakken optraden en dit een extra push gaven met hun lied “a.d.i.d.a.s" (All Day I Dream About Sex). Tegenwoordig wordt het logo gebruikt voor adidas originals collectie zoals ook te vinden in onze shop. 
Verdere boodschappers van het merk zijn onder andere voetballers Lionel Messi, Gareth Bale en David Beckham, maar ook sterren als Pharell Williams, Pusha T, Katy Perry en Justin Bieber. 

ADIDAS en de Olympische spelen 
Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 1974 had de KNVB een contract met adidas gesloten. Het elftal speelde in oranje voetbalshirt met 3 strepen op de arm. Alleen had Johan Cruyff, op dat moment aanvoerder van het team, een exclusief contract gesloten met aartsrivaal Puma. Hij weigerde dan ook om te spelen in een adidas shirt. Daarop werd besloten dat er speciaal voor Johan Cruyff een voetbalshirt moest komen met slechts twee strepen. Deze werd door zowel Cruyff als de Kerkhof tweeling. die ook een Puma contract hadden, gedragen tijdens de kampioenschappen van 1974 en 1978. 

De afgelopen jaren speelden de twee strepen ook een rol in de naamsbekendheid van adidas. Het bedrijf begon namelijk meerde bedrijven in Europa aan te klagen die kleding met twee strepen als design element hadden ontworpen. Reden daarvoor was dat adidas van mening was dat het teveel leek op de drie strepen van adidas en daarmee voor verwarring kon zorgen. De rechter ging hier niet in mee en besloot dat o.a. Fitnessworld Trading door mocht gaan met het gebruik van de twee strepen. In Europa is het dan ook toegestaan kleding met twee strepen te verkopen, drie niet toegestaan en alleen voorbestemd aan adidas. 

Bekende adidas modellen 
Vooral in de jaren 70 en 80 kwamen er veel bekende modellen op de markt die een cultstatus kregen. Zo waren er de schoenen Nizza en Adria, maar ook de adidas Rom met blauwe strepen. Daarna volgenden nog de: Allround, Attitude, Adistar Racer, Country, Ewing, Gazelle, Grand Prix, Handball Spezial, Jeans, Malibu, Marathon, Master, Match, Orion, Player, Rivalry, Rom, Samba, Titan, Trophy en Vienna. Enkele hiervan zie je tegenwoordig weer terug in de nieuwe collectie bijvoorbeeld de adidas Gazelle. Hieronder de meest iconische modellen op een rijtje: 

Bekende adidas modellen geschiedenis 
- adidas Samba (1950) 
De adidas Samba werd geïntroduceerd als voetbalschoen voor de training in 1950. De slimme belijning en gum rubberen zool werden veel gekopieerd en lag aan de grondslag van de adidas skate lijn. 
- adidas Gazelle (1960) 
Deze vroege hardloopschoen was populair onder de voetbalfans en vanwege zijn duurzaamheid een klassieker. In 2016 werd de sneaker nieuw leven in geblazen met een verbeterde versie en nieuwe samenwerking met Kate Moss. 
- adidas Superstar (1969) 
De iconoische Superstar werd nog populairder door een deal met Run DMC in 1986 en zijn hit “My adidas”. Dit was de eerste samenwerking tussen een hiphop artiest en sportmerk waarna er velen volgden. 
- adidas Stan Smith (1971) 
Deze sneaker is nu zo populair dat de jongere generatie waarschijnlijk niet weet dat ze genoemd zijn naar een nummer 1 tennisser. Stan Smith won in 1971 de US Open en Wimbledon in 1972 en is nu bekend voor zijn onderschrijving van de klassieke adidas sneaker. 
- adidas Trimm Trab (1975) 
Waar in Amerika de basketbal en sneaker cultuur een match waren, was de sneakercultuur in Engeland een match met voetbal. De Trimm Trab werd de iconische schoen om voetbalfans mee te herkennen en zij maakten het een fashion object in plaats van een sportschoen. 
- adidas LA (1984) 
De LA sneaker werd geproduceerd ter ere van de Olympische Spelen in LA. Dit was de eerste sneaker met het gepatenteerde demping systeem voor ultiem comfort en herkenbaar aan zijn 3 gekleurde rondjes op de zool. 
- adidas  ZX (1989) 
adidas begon de ZX serie in de jaren 80 maar heeft niet geweten dat ze nu nog steeds zo populair zouden zijn. Deze schoen bracht in de sport industrie een verandering van hoe een hardloopschoen eruit zou moeten zien. De stijlvolle uitstraling zorgt ervoor dat mensen bereid zijn om de sneaker in de dagelijkse sfeer te dragen. 


Strategie 
adidas heeft zich als doel gesteld mensen te inspireren en ervoor te zorgen dat ze het beste uit hun sport te halen. Om mensen te helpen bij het bereiken van deze doelen zijn innovatie en creativiteit een vast onderdeel van de adidas bedrijfscultuur. adidas werkt dan ook volgens het motto "impossible is nothing".