• Gratis bezorgd vanaf €30,- in Nederland
  • Gratis retour binnen Nederland
  • Veilig online betalen
  • 30 dagen niet goed, geld terug
  • Snelle levering 2 tot 5 werkdagen
Vorige pagina

How to: Leer en nepleer herkennen

dinsdag, 13 februari 2018

Het is een veelgestelde vraag: Wat is het verschil tussen leer en nepleer? Dat kun je aan meerdere dingen zien. Daarom schieten we te hulp met deze tips!1. Check de sticker

In of onder elk paar schoenen vind je een sticker. Daarop kun je lezen van welk materiaal de schoen is gemaakt. Meestal staan er vier schoentjes op de sticker. De bovenste is de buitenkant van de schoen. Staat daar een ruitvormig icoontje, dan heb je te maken met een synthetisch materiaal, ofwel kunstleer. Zie je daar een icoon in de vorm van een koeienhuid, dan heb je echt leer in je handen.


2. Goedkoop is duurkoop

Goedkoop leer is bijna nooit echt leer. Producten gemaakt met echt leer zijn over het algemeen niet goedkoop. Wanneer een deal te goed om waar te zijn lijkt, dan is dat meestal ook zo.

3. Zoek naar imperfectie

Leer is net als jouw huid, niet helemaal perfect. Echt leer wordt gemaakt van dierenhuid en is dus is het stuk leer net zo uniek als het dier waarvan het kwam. Zoek dus naar poriën en rimpeltjes, dat onderscheidt echt leer van nepleer. Leer dat helemaal gaaf is, is meestal nepleer. Maar let wel op, want tegenwoordig worden producenten van nepleer steeds handiger in het nabootsen van die imperfecties. Dus het zal steeds lastiger worden om leer hier aan te herkennen.

4. Druk het leer in

Druk het leer in en zoek naar rimpels en plooien. Echt leer zal plooien en rimpelen wanneer je er op drukt of stevig overheen wrijft. Synthetische materialen drukken over het algemeen gewoon in en blijven strak.

5. Ruik het leer

Echt leer kun je ruiken. Als je bedenkt dat echt leer van dierenhuid wordt gemaakt en nep leer van plastic, dan is het logisch dat je dat verschil kunt ruiken. Echt leer ruikt vaak een beetje muffig en plastic ruikt plastic-achtig of chemisch. Weet je niet zeker wat je moet ruiken? Loop dan gewoon eens een winkel binnen waarvan je weet dat zij echt leer verkopen. Ruik de twee leersoorten naast elkaar, het verschil is niet te missen.

6. Kijk naar de randen

Echt leer heeft imperfecte randen. De randen zijn een beetje rafelig. Je ziet de onderlaag af en toe een beetje omhoog steken. Nep leer heeft dat niet. Synthetisch leer is helemaal strak.

7. Check het met water

Zoals ik al had genoemd, wordt nep leer van plastic gemaakt. Eén van de eigenschappen van plastic is dat het waterafstotend is. Druppel een paar druppels water op het leer en je ziet het bijna direct. Bij nep leer blijft het water op het materiaal staan en zal in een “plasje” gaan liggen. Echt leer daarentegen neemt het vocht op binnen een paar seconden (het kan wel zijn dat je daardoor donkere vlekjes houdt, dus doe dit op een plekje dat niet zo opvalt). Dit is trouwens ook één van de redenen dat je je leren schoenen elke vijf keer dragen goed moet insprayen met beschermende spray!

Lederen schoenen kopen bij Sooco

Bij Sooco hebben we zowel echt leer als synthetisch leer. Dus wil jij meer kwaliteit en wil je daar wat extra voor betalen, dan zijn Australian, Timberland, Hub en Bronx echt jouw go-to merken. Heb jij liever schoenen van de allerlaatste mode en hoeven ze van jou niet jarenlang mee te gaan? Dan kun je goedkopere merken als La Strada, Visions en SPM bekijken.
Vorige pagina
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Sooco

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.