Schoenen onderzoek

Sooco Schoenen Onderzoek

Mannen geven meer geld uit aan schoenen dan vrouwen

Mannen worden weleens gek van hun partner, als zij weer nieuwe schoenen heeft gekocht. Maar hoeveel geld geven zij in feite en gemiddeld uit aan een paar schoenen? En hoe groot is dit verschil ten opzichte van de man? Uit data onderzoek van Sooco wordt een tegendeel bewezen: mannen geven gemiddeld namelijk meer uit aan een paar schoenen dan vrouwen!

Sooco Schoenen Onderzoek statistieken

Wie geven er meer geld uit aan een paar schoenen: mannen of vrouwen?

Het schoenen onderzoek, uitgevoerd door Sooco en gericht op het midden schoenen segment, laat zien dat het gemiddelde bedrag wat mannen aan een paar schoenen besteden hoger ligt dan het aankoopbedrag van de vrouwen. Mannen geven landelijk gezien €77,28 uit aan een paar schoenen en vrouwen €63,25. Het onderzoek bevat een groep van 1200 mannen en 1200 vrouwen.

In onderstaande figuur is te zien hoeveel de Nederlandse mannen en vrouwen gemiddeld uitgeven aan een paar schoenen per provincie.

Sooco Schoenen Onderzoek statistieken

Vrouwen uit Overijssel en mannen uit Noord-Holland geven het meeste geld uit aan een paar schoenen

Mannen uit Noord-Holland geven het meeste geld uit aan een paar schoenen. Met een gemiddelde van €91,09 staan zij landelijk gezien aan kop. Het hoogste gemiddelde per provincie bij de vrouwen is met €77,88 beduidend lager en wordt besteed door de vrouwen uit Overijssel.

Sooco Schoenen Onderzoek Provincies

Waarom het gemiddelde bij mannen hoger ligt?

Volgens Marcel Ten Hoopen, directeur van Sooco, zijn mannen meer gebonden aan bepaalde merken en zijn vrouwen meer sale georiënteerd. “Uit zoekgedrag op de website kunnen we afleiden dat vrouwen het minder belangrijk vinden of de schoen die ze leuk vinden een look-a-like variant is als de prijs lager is. Mannen zijn daarentegen meer merk-georiënteerd en zijn bereid om daarvoor een hogere prijs te betalen.“


Welke leeftijdsgroep geeft het meeste geld uit aan een paar schoenen? En welke leeftijdsgroep koopt de meeste schoenen?

Wie geeft het meeste geld uit aan een paar schoenen? Is het de jongere met een beperkt budget of toch de volwassene die gaat voor kwaliteit. Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat de 45+ers gemiddeld het meeste geld uit geven aan een paar schoenen, namelijk €82,56.

Gemiddelde prijs per schoen per leeftijdsgroep Sooco Schoenen Onderzoek Leeftijd

De meeste schoenen worden gekocht door de leeftijdsgroep 35-44 jaar: 34% van het aantal transacties ten opzichte van het totaal.

Aantal transacties per leeftijdsgroep Sooco Schoenen Onderzoek Leeftijd

Welke schoenen worden door de Nederlandse man en vrouw het meest gekocht?

De Nederlandse vrouw bestelt vooral sneakers. Meer dan 60,6% van de aankopen door vrouwen op de webshop van Sooco zijn sneakers, gevolgd door enkellaarzen (17,5%) en laarzen (10%). Bij de mannen zijn sneakers ook het meest populair. Meer dan 88,7% van de aankopen door mannen bij Sooco zijn sneakers, gevolgd door nette schoenen (7,5%) en veterschoenen (3,7%).

Sooco Schoenen Onderzoek Best verkocht

Welke kleuren schoenen en merken worden het meest gekocht?

Comfort staat voorop, zo ook in de kleurkeuze. 24% van de mannen en vrouwen uit onze steekproef kopen het liefst schoenen in de kleur zwart. De kleur die het gemakkelijkst te combineren is. Na zwart zijn blauwe en witte schoenen het meest populair.

Sooco Schoenen Onderzoek Best verkochte kleuren

Sooco heeft ook gekeken naar de meest geliefde merken onder de klanten van zijn webshop. Nike en Adidas zijn het meest geliefd bij zowel mannen als vrouwen. Hierna volgt het merk Poelman bij de vrouwen en Timberland bij de mannen.

Sooco Schoenen Onderzoek Best verkochte merken

In welke periode worden de meeste schoenen gekocht?

Kijkende naar de periode waarin schoenen worden gekocht, is september de maand waarin de meeste schoenen worden verkocht. Echter is er maar een klein verschil ten opzichte van de maanden augustus en mei. De minste schoenen worden gekocht in juli, wat kan samenhangen met de dure vakantiemaand.

Sooco Schoenen Onderzoek Best verkopende periode

Samenvatting schoenen onderzoek

- Mannen uit Nederland geven gemiddeld meer geld uit aan een paar schoenen dan Nederlandse vrouwen. Bij de mannen is het landelijke gemiddelde €77,28 en bij de vrouwen €63,25.

- Bij de mannen geven de Noord-Hollanders het meeste geld uit aan een paar schoenen, namelijk €91,09. Het hoogste gemiddelde per provincie bij de vrouwen is met €77,88 beduidend lager en wordt besteed door de vrouwen uit Overijssel.

- De meest gekochte schoenen zijn voor mannen (88,7%) en vrouwen (66,6%) sneakers. Bij de vrouwen zijn daarna enkellaarsjes (17,5%) en laarzen (10%) het meest populair en bij de mannen nette schoenen (7,5%) en sportieve veterschoenen (3,7%).

- Nederlandse schoenenliefhebbers kiezen voor comfort in kleurkeuze waarbij zwarte schoenen het meest worden gekocht (24%), gevolgd door blauwe (16%) en witte schoenen (13.3%).

- De meest geliefde merken onder de vrouwen die bij Sooco winkelen zijn Adidas, Nike en Poelman. Voor de mannen zijn de merken Nike, Adidas en Timberland het meest populair.

- De leeftijdsgroep die het meeste geld uitgeeft aan een paar schoenen is de groep 45+ met een bedrag van €82,56. De meeste schoenen worden gekocht door de leeftijdsgroep 35-44 jaar: 34% van het aantal transacties ten opzichte van het totaal.

- September is de maand waarin de meeste schoenen worden gekocht en juli de maand waarin de minste schoenen worden gekocht.


De conclusies uit het onderzoek van Sooco zijn gebaseerd op verkoopcijfers in de periode januari 2016 - december 2016 en is uitgevoerd met respondenten uit Nederland. Sooco richt zich op het middensegment schoenen en per provincie is er een steekproef van 100 mannen en 100 vrouwen genomen.

Download PDF Sooco schoenen onderzoek Download Sooco's schoenen onderzoek

Sooco
My Shoppingbag
Je Shoppingbag is leeg.
€ 5,- korting op je bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang jouw € 5,- welkomstkorting!

Nee dank je, ik wil geen korting.

Om je de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk onze cookieverklaring. Als je gebruik maakt van onze site, gaan we ervan uit dat je akkoord bent.